Vegan en cruelty free

De termen Vegan (veganistisch) en Cruelty Free (dierproefvrij) vliegen je tegenwoordig om de oren en zijn het nieuwe standaard geworden voor beauty producten. Beauty producten waar sporen van dieren in te vinden zijn of zelf worden getest op dieren wordt niet langer meer geaccepteerd.

In een zeer dynamische wereld waarin iedereen op zoek is naar een betere maar vooral gezondere leefstijl wordt dit niet alleen doorgevoerd in ons eten maar ook in de dagelijkse producten. Alles moet clean en verantwoord zijn maar wat betekenen deze termen precies en waarom vindt By Dash Beauty het belangrijk om producten te ontwikkelen en te produceren volgens deze richtlijnen? We leggen je het uit in dit artikel.

Vegan make-up
Veganistische make-up is niet samengesteld met dierlijke producten of bijproducten. 
Een beauty product krijgt het kenmerk vegan wanneer er geen ingrediënten inzitten die afkomstig zijn van dieren. Dierlijke ingrediënten in je lippenstift of oogschaduw komen eigenlijk veel vaker voor dan je zou denken. Dit is gemakkelijk na te lezen op de ingrediënten lijst van het product.

Sommige producten zijn gemaakt met dierlijke vetten zoals talg (voor hydratatie), bijenwas (dat werkt als een structurerend middel), of zelfs meer ineenkrimpende ingrediënten zoals karmijn, een dieprood pigment gemaakt met insecten dat in veel rode lippenstiften voorkomt. Dit geldt tevens ook voor ingrediënten waarbij de dieren niet voor zijn gedood zoals melk en honing. Als het vegan is dan is er geen enkele spoort te vinden van een dier. 

Cruelty free
Dierproefvrij betekent dat het product zelf niet op dieren is getest en dat de grondstoffen die zijn gebruikt om het te maken ook niet op dieren zijn getest. Als je een echte dierenliefhebber bent en om hun welzijn geeft kan het zijn dat je veganist bent geworden, bent gestopt met het dragen van leer of geen tassen meer draag die gemaakt zijn van dierlijke afkomst.

Een minder zichtbare plek waar ingrediënten van dierlijke oorsprong zich kunnen verbergen zijn in je make up producten. Er zijn merken die op dieren testen zelfs als de ingrediënten technisch veganistisch zijn, dus veganistisch hoeft niet per definitie ook dierproefvrij te zijn. Echter is het testen op dieren binnen de EU niet toegestaan, dit geldt ook voor beauty producten die geïmporteerd zijn vanuit het buitenland. 

Foto credits©
Model: @zoekarelsx (instagram)
Fotograaf: @dapheloefffphotography©
Producten: Bonita Lip gloss & Angel Eyes wimpers

Become magical

"Where beauty becomes magic"

By Dash Beauty